CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Selasa, 30 November 2010

nak pahala cara mudah tak??...

benda ni diadaptasi dr salah satu risalah yg ada kat umah saya ni....

sje nak berkongsi

mne tau sy pon blh dpt pahala free dgn memberitahu tntg perkara

Insyaallah, moga Allah memakbulkan...

nak dpt pahala free dgn cara mudah?

wah..wah..best ye..spe nak??free je bukan bayor laaa...

rugi la kalau ada insan yg xnak pahala free ni

tapi ikot kemampuan kita la nak buat yg mana ek

cara caranya:

1) beli buku agama utk bacaan keluarga

2) beritahu n ajak jiran, sahbat, utk ke program kuliah kat mana2 yg ada n yg kita tahu

3) pakat dgn kwn2 atau diri sendiri tempah risalah untuk masjid ke..surau ke..NGO yg kita follow ke

4) ni paling mudah kot antra lain iaitu buat salinan risalh dan diberi pd anak2 yg berjauhan, jiran, kwn sekerja/ sekuliah ke..


klo saya ( yg jenis pemalu kot, nak wat keje senyap2), kalau kita jenis yg suka mencari info2

tambahan kat dlm buku ke internet ke, kita print dan tampal kat board blok kta ke tak pun kat

board awam ke..xkira la da org baca ke x asai kita buat dgn ikhlas..Rasulullah sudah berpesan "

Sampaikanlah amanatKu walaupon hanya sepotong ayat"..besau pahala tu tau..mana la kita tau,

dgn hanya 'sorang' yg membaca risalah yg kita print tu dpt mengubah 'sorang' tu ke arah yg

lebih baik ke..tak pun, 'sorang' yg membaca risalh yg kita print tu dpt memberi

petunjuk/hidayah 'sorang' tu ke agama Allah ni ke..betoi x...itu hanya serba sedikit usaha kita..

apa apa pun petunujuk/hidayah adalah milik ALLAH yg Maha Satu..

Sabtu, 27 November 2010

zaman sekarang....ape cerita?


Assalamualikum semua

pengunjung blogku

skrg tgh cuti sem..3minggu je>xpuas (2minggu da dok uma)

baru nak update sbb ari2 final exam n now,

rumah tgh renovate..

nak citer..

ari jumaat aritu, sy berpeluang la nak tgk org p solat jumaat yg diwajibkan utk para golongan

kaum ADAM ni..sy trpaksa ikot ayh sy sekali p solat jumaat tapi dok dlm keta jela..

segan gak dok dlm keta.yela org dok tgk n pikir> npe bdk ni dok dlm keta ni...

heheh nak wat gane sbb rumah da org renovate (org indon ada)..tkot dok sorang3..bahaya tau!!!

tgh bc khutbah kedua da, masih ada lg yg br nak pergi solat..setahu saya, khutbah adlh rukun

solat..so kenala dgr khutbah2..tgh melilau mata ni, adala sekmpln laki2 ni dok borak je (lepak)

kat ats motor..org MELAYU pulak tu..semesti yer agama ye mesti ISLAM kan..kwsn sekitar

msjd adlh rumah pangsapuri..so dorang dok lepak kat tgkat bwh sekali..tmpt parking motor..

yg pelik n kelakar..dok pakai bj melayu tapi dok lepak citu je, x p solat pon..

bersangka baik la dr awai, dok kata dlm ati, da solat nnt br nak p solat jumaat kot..

tgk2 x p pon..waduh3..poning terpikir manusia zaman skrg...mcm2 pe'el (kerenah)...

kalau bdk2 laki bolehla terima dek akai tapi ni da dikira 'taklif' da..so, no excuses!!!

ada yg merokok la..ada juga yg perasan sy dok tgk2 dorang..tapi ape dorang kesah kan..

ntah apela ek dorang rasa, pikir..ishhh, xpaham...

nak kata susah wat solat jumaat tu, x adalah..nak kata lama ,xdala lama sgt..sbb sy merasa

situasi tu..(just dgr khutbah 2 kali n solat je) tapi xtaula bg dorang..

solat jumaat sudah diambil ringan n ditinggalkan..cmne dgn solat 5 waktu mereka sehari smlm

tu pulak??? lu pikirla sendiri..TAPI arap2 masih la dilakukan..(jgn tingal2 tau!!)

agak2 yer mereka2 ni masih mengaku x mereka ni beragama ISLAM, kenal ALLAH n mengakui

Allah sentiasa melihat mereka anytime n anywhere..(dok pikir2 ni)..n adakah meraka masih

mengakui meraka adlh umat Nabi Muhammad s.a.w iaitu umat yg terpilih???tepuk dada tyer

diri sendiri la kan..

tapi kan, kalau Nabi kita ni masih hidup lagi, mesti Baginda sedih kan tgk umat dia sekarang

kan..sedih yer!!!saya yg dok tgk ni pon sedih la gak pikirkan mereka2 ni...

tapi perlu diingat, mereka masih boleh lagi menghijrahkkan diri mereka menjadi baik..sesiapa

pon boleh berubah..asal usaha3...Insyaallah, jika Allah izinkan...=)

Khamis, 4 November 2010

HAppy ExAm.....


Assalamualaikum semua....akhirnya diberi keizinan nak up date> wireless xdpt n buzy la jugak..

sekrg, semua student sibuk n menyibuk nak stdy, final la katakan..time ni la saat2 yg ana suka

sgt sebab dpt tgh bnda yg kita xpenah tgk, bukan xpenah tgk lgsung..tapi pd ssat ni la kita dpt tgk

kebergtungan manusia kpd Penciptanya yg sebenar..rajin p masjid, wat

ibadah.berdoa.best3...sonok tgk suasana ni..tapi apakan daya, xkekal pon saat cmni..tapi tidak

pada insan2 yg masih beristiqamah kpdNYA..cuma nak ingat (peringatan pd dri sendri juga)

kita perlukn Allah pd setiap saat,masa, tempat..bukan nya sekadar di dlm kesusahan, dlm exam

je ke n ketika ditimpa malapetaka je> time tu barulah nak ingat Tuhan..Tuhan nak uji kita

sebenar2 nya..nak tgk hamba dia ni ingat Dia lagi atau tidak...

lagi 1 kita kena sentiasa bersangka baik kpd Allah pd semua perkara...contohnya, kita da usaha2,

tgk2 xdpt juga result yg gempak padahal da pulun habis ni smpai x tdo mlm sbb stdy..Berhati2..

kat cni kita kena sentiasa bersangka baik pd Allah..pikir positif, maybe Allah bg kita kejayaan

bukan time skrg ke, rezeki pd yg lain ke..Allah Maha Pemurah..

ok, all da best pd yg sedang atau akan atau yg da abes amik exam..bitaufik wannajjah fi kullihal..

doakan utk ana jugak dipermudhkan segala urusan n dpt result yg cmerlang..goodluck to all

my friends and also to my brother (amal)..miss u all!!!moga ketemu kembali...n moga kita

mendpt ilmu yg bermanfaat n dpt amalkn ilmu yg kita dpt smpai bila2...

Ahad, 10 Oktober 2010

DeMaM.....


Assalamualaikum...ucapan syukur ke atas hadrat Allah di atas sgala nikmat..n juga memberi

kesempatan kepada saya utk me'rajin'kan diri meng update blog ini...


Demam!!!Demam!!!saya sakit ke??oh no!!!! sekarg ni kan Malaysia tgh demam fenomena Maher

Zain...dahsyat2..saya pon minat sgt dgn semua lagu ye kerana semua berunsur ke arah

Ketuhanan n Kecintaan ( arah kebaikan)...


setakat yg saya pernah baca dlm paper aritu, abg Maher ni dulu seorang yg idup dlm

kelalaian..biasa la time remaja..nak enjoy menjoy je..x ingat dunia..

(petikan dari surat khabar)

"Tiga tahun lalu, hidup saya penuh dengan noda dan dosa. Macam-macam perkara

jahat yang saya lakukan. Mencari hiburan di kelab malam, bersosial hingga lupa diri.

Tapi mujurlah kesedaran itu datang dengan cepat dan saya tidak sempat untuk

terjebak dalam gejala sosial yang lebih dahsyat seperti penyalahgunaan dadah dan

ketagihan alkohol.

"Dari situ saya sedar, Tuhan sentiasa ada di sisi saya untuk memberi panduan
dan tidak mahu terus membiarkan saya terus sesat dan terumbang-ambing
dalam menjalani kehidupan yang fana ini,”


alhamdulillah, Tuhan hanya menguji Abg Maher ni dlm 3 tahun saja..cuba kalau diuji bertahun2

lama ye..kalau sampat ke pangkal jalan, alhamdulillah..tapi klo x sempat, nauzubillah...so syukur

sesgt kepada Allah yg masih sayangkan hambaNya..bolehlah dijadikan ikhtibar ek utk semua

masyarakat....

dlm pada itu, saya dok pikir, mesti ada suara2 sumbang dlm masyrakat kita yg bersuara "

Maher tu dlu buat silap n lps tp org masih boleh terima die, tapi klo artis malaysia, buat salah

skit da kena banned..x adil betol... artis luar negara semua boleh je...

sebenar ye, itu bukan persoalan buat salah ke x, yg penting ka cni adlh segala nikmat n hidayah

adalah kuasa Allah..sebab apa yg kita dpt semuanya da tertulis di Lut Mahfuz..so klo kita rasa

kita da buat dosa n silap, Tuhan da tarik kita ke jalanNya, kita nikmati n jaganya dgn sebaik

mungkin .bukan ye buat salah skit, bertaubat lepas tu buat dosa lain pulak..so kena istiqamah la

baru Allah balas dgn setimpalnya..betoi x...

ada dlm 1 artikel yg amat saya pelik bila membaca nya...tajuk nya "pelajar perempuan

terkinja-kinja (bahsa kasar) dlm konsert Maher Zain"..pelik x??dlm konsert Maher Zain ada

juga org teringin nak lompat2 laung2 nama artis tersebut, konon bg skongan..tapi hormat

la..kan dlm konsert yg berbentuk nasyid..lirik pun berunsur Ketuhanan.ptot

ye boleh sampai kua air mata klo kita hayati bait2 tu...ini tidak..kalau rock ke ape jenis genre yg

lain, xla pelik nak buat mcm tu...dunia sekarang, mcm2..so pengajaran, bawak2 la bersopan sikit

ek..tgk keadaan kalau nak buat sesuatu yg pelik tu...:-)

so Maher Zain is d'best...rupa ye da kawin:-(.....sesiapa yg kaya (mampu) n berduit, boleh la tgk

konsert Maher Zain ni kat sekitar shah Alam kalau x silap dlm minggu ni..ada dlm 2 konsert..

klo x sila...jgn lps kan peluang(promote la pulak)



nak selitkan juga lirik lagu yg amat saya minat dlm album Maher zain ni ,antara nya laaa:

For The Rest Of my Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Through days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
Repeat Chorus
I know that deep in my heart..



OPEN YOUR EYES

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Ahad, 19 September 2010

sYaWal...

aSSALAMUALAIKUM......

jalan-jalan pergi perigi,

selamat hari raya aidilfitri....

rasanya x lewat lagi kot nak ucapkan slmt ari raya.

ntahlah lepas gian dpt blik rumah, sampai niat nak up date blog pon lupa..ish3..

mana x ye, hampir 3 bln kot x blik..tu yg lps geram!!!

pejam celik,pejam celik kita da dlm bulan syawal ari yg ke- 10 da..cpt msa berlari..

perkara yg org sibuk2 skrg ni mesti nak buat open house...dlm kita nak buat semua ni,

jgn kita lupa nak buat pose 6 dlm bln syawal ni ek..sbb antara kelebihan pose sunat 6

ni adalah ia boleh memperelokkan (baiki) kekurangan pose kita dln buln ramadhan yg

lalu...

"Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud sesiapa yang berpuasa sebulan di bulan Ramadhan dan diikuti puasa 6 hari dibulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun."

kalau untuk wanita, saya syorkan utk pose 6 dulu kot sbb syawal ada lagi dlm 20 ari

je lagi..mcm2 pndpt yg saya dgr..ada yg kata boleh himpunkn pose 6 dgn pose ganti..

Jawapan yang paling tepat, wajib dan sunat adalah 2 perkara yang berbeza. Lakukan secara

berasingan...lebih bagos..

so, kesimpulan ye x rugi pon kita pose lagi 6 ari dlm bln syawal ni sbb kita kan dah biasa

pose 30 ari dlm bln ramadhan,,sepatut ye x alasan (lagi2 lelaki) x larat la, x cukup time la..pape

la lagi..

kita usahakan untuk dptkn pose sunat 6 bln syawal ni ek..yok sesama!!!

Jumaat, 3 September 2010

hari sejarah tanganku yg ke 3 tahun...

Assalamualaikum............( bersambung kembali)

arini nak citer skit tentang sejarah kisah silam saya time sekolah dulu...


kisah ni start di rumah time form 3 kalau x silap...


mlm tu, nak p toilet..saya ni jenis tkot dgn lipas..n time tu jugak dlm toilet da lipas.saya pon

amek la ridsect n sembur kat lipas tu..alih2 nak tolak pintu toilet lipas tu ' fly' kat tangan sy..sy

pon terkejut n time tula start ye tgn bahu kanan ni mcm terkehel la gamak ye..( xsure terkehel

ke ape) amatla sakit..sy pon tahan je..igat ke terseliuh je..alih2 pusing je tgn ni, da x rasa skit

da..igat da okla ( sembuh)..x cita kat spe2 pon time sakit ni padahal kat rumah..


time ni kat uma orang da majlis kawin - umah saudara-

tgh rehat2 dkt kerusi pnjg dgn adik perempuan saya, alih2 tiba2 je tgn ni kena cm kat rumah

tu..adik sy tgk sy pelik je..sy ckp la " eja, skit sgt tgn" nmpk urat2 tgn..alih2, sy wat cam ari2,

pusingkan tgn n then terus ok balik..start dr cni la, agak2 boleh berlaku lagi bnd ni..risau3


time ni da pogram jungle tracking kat bukit mne ntah

dlm nak gerak kat hutan tu, sy beratur la ikot group..sy dok dpn sekali dlm group tu..dlm jln2

dlm hutan tu, sy paut la kat 1 pokok i, alih2 tgn sy wat hal cam ari2 jugak..riso da..di sebab kan

sy, dorang kena berhenti rehat jap dlm hutan tu..nasib baik da kakak fc tu..die igat terseliuh

biasa je..kakak tu baca ayat quran, selawat2 n sembur kat tgn sy..alhamdulllah ok balik..lega


time ni kat uma jugak waktu mlm


tgh baring kat toto, nak mengeliat, alih2 tgn ni wat lagi mcm tu ( teralih)..fuhhhhh, abg sy tgk sy

pelik je..sy just senyum je..hehehe xckp n cita pape pon...n dlm bpe puluh minit, sy betulkn blik

ygn saya..:-)

last but not list...time ni la paling kemuncak, kat sekolah tgh tggu nak mkn mlm -trial spm ari

ke2-


tgh lepak2 dgn kwn2 kat dlm musolla tggu org lain amik mknn dlu, kwn sy 2 org ni bersandar

kat tgn sy ( dlm hati mcm da berdetik) mcm nak jd sesuatu..tiba2 airmata terus engalir tnpa sy

pinta..ish3...tgk2 tgn sy ni jd cm2 gak..tp ni dasyat sbb xleh btolkan sendri da..sy da try.. tapi x

boleh gak..da usaha da..alih2 kena p hospital..smpai2 je hospital, ayh n abg da ada..dorang mcm

pelik je gk sy..sy biasa je sbb da kena byk kali so mcm nak biasa..maybe pelik sbb dorang x

penah tau pon..dah la tgn ni terangkat kat ats je..penat n lenuh sesgt..byangkn dr sek smpai

hospital tgn tu x trun2..sbb xboleh trun..hehehehhe....tggu2 kat hospital, terus kena msk wad

emergency..scan2 nmpk tulang tu da terkeluar dr tmpt ye..kes serius la ni..sy pon dpt tgk gak

gmbr scan tu..oooo br sy tau sblm ni, tulang ni dah terkeluar sampai mcm tu

sekali..ish3...dasyat...da msk dlm wad emergency tu, dktor terlatih tu pon tgk gmbr scan tu n die

suh tahan nafas n die mskkn blik tulang bahu tu kat tmpt ye..alhamdulilla lega sesgt..mcm xda

pape je rasa...die pon bandage kn tgn ni selama 2 minggu..lps tu buka balutannya..mybe nak bg

kukuh supaya x beralih..agak ye la..


alhamdulillah da nak msk 3 thn la kot, tgn ni masih selamat n x terjadi lagi dgn perkara

sebegitu..doktor sebenar ye da pesan, tgn ni x boleh lasak sgt...cth ye x boleh nak berenang,

main badminon, angkut air, nak iron bj pon kena guna iron ringan ( mcm2 pantang)..walau

dipesan mcm2 pon sy buat je bnda tu..ape nak buat org D.E.G.I.L...tapi ape sy pikir, dgn buat

bnda2 tu la tgn sy ni lagi kuat kot..hahahah...


kesannya ye sampai skarang..mcm2 sakit..nak menulis pon x boleh lama sbb cepat lenguh ( lagi2

kena wat essay dlm final)...tuhan je yg tau..n lagi 1 ni, sy x sure, sakit ni disebabkn kesan tgn ni

ata tidak..tapi xpe insyaallah xda pape..pape pon sy doa sesgt agat perkara ni x belaku lagi

sampai bila2..( ujung nyawa)..amiiiiinnnn ya Rabb!!

> mohon dari doa kalian semua utk doakn saya ye dijauhi dr berulang perkara ni lagi..<
menarik x cita ni????hehehhehehe

di ambang akhir ramadhan...


salam alaiki semua...da 2 minggu lebih rasa ye x up date blog ni..asif jiddan sbb xda kesempatan

n update..n alhamdulillah, ada la jugak free time skrg ni..pikir puyer pikir nak tulis tjok pe ek dlm

post ni??

so...........

skrg ni da 25 ramdhan da..kejap btol masa berlalu bagaikan semlm br start pose..ish3..tgh tggu2

jugak bila ek mlm lailatulqadar..


semesti yer org kat luar skrg sibuk menyibukkan dri utk persiapan menyambut hari raya yg

bakal menjelang..tapi??? agak2 sempurna x ramadhan kita thun ni??sy sering kali berfikir ape la

perkara yg sy buat ramdhan ni lagi baik atau tidak dr ramdhan yg lepas2??riso jugak..tapi sblm

msk ramadhan ari2 niat sy yg pling aula adalah nak khatam al quran dlm ramdhan ni...dan dgn

gembira ye ingin sy kongsikan bhawa yg doa sy termakbul nak khatam al quran ramadhan

ni...alhamdulillah sesgt...sbb thn2 sblm ni x sempat nak khatam dlm bln ramdhan ( selalu smpi

dlm 28 juz je), xdpt nak merasa..sbb x berkesempatan..tapi thn ni akhir ye.....:-) thank u Allah


dlm dr pd itu, ada jugak benda yg sy kesal...sbb ada juga ibadah yg sy dpt buat yg lps2 tapi xdpt

buat ramdhan thn ni...ish3 cmne blh jd cmni..sy pon pelik..geram jugak kat dri sendiri ni..geram

sesgt3...tapi xpe, insyaallah jika dipnjgkn umo, thn dpn nk wat yg lebih3 baik dr thn sblm yer

dlm bln ramdhan ni ( insyaallah, ada rzki kat bumi org lain)..


so utk semua, bermuhasabahlah diri sepanjang dlm bln ramdhan ni..agar kita akan sentiasa

beringat n berazam tok kemudian hari puyer bln ramadhan...chaiyok3

moga ketemu di bln ramadhan akan dtg yok!!!

Sabtu, 14 Ogos 2010

30 julai yg lepas

salam semua..ya allah ana lupa nak kongsi tentang program 30 julai ari2..malam mahabbah

palestin yg diadakn di KIPSAS..ana sebahagian ajk time tu..over all, amat puas ati..walaupon ada

yg kurang..insyaallah apa2 aktivti atau program, ana akan try berkongsi pada semua..jgn lupa,

sentiasa doakn saudara2 kita di Palestin setiap kali dlm solat..sesungguhnya mereka amat lah

beruntung sebenarnya dari kita semua..

ana tertarik dari talk yg disampaikan oleh encik Nizam dari Haluan Palestin..yg terpahat di

minda ana skrg adlh ketika beliau berada di sana, mrk diberitahu bhwa sejauh mna susah ye

mreka di sana, mereka tidak akan minta sedekah atau meminta2 pada org lain melainkan ada yg

memberi..sungguh menakjubkan!!!kita kat sini???kadang2 ada je yg mmp tuk berkerja tapi nak

juga minta sedekah..ada je yg buat2 sakit la..xda kaki la..buat2 cacat la..kdang2 sampai ana pon

tkot nak beri sedekah pada mereka sbb ye kita pon x tau mne yg real atau yg tipu..dunia oh

dunia..pape pon, kita mesti mengambil berat dgn saudara2 seIslam kita tak kira kat mne2

pon..even 1 dunia bukan 1 malaysia je..:-)

( xda gmbr nak di post sbb xdpt g)

aHlan wasahlan ya ramdhan karim....


salam ramdhan kepada semua..tup2 da ramdhan yg ke-4 hari ni kita berpuasa?? cmne amalan

kita pada saat ni..byk ke skit ke..sama je ke..arap2 makin bertambah la yok..insyaallah ana tgh

berhempas pulas nak tmbhkn amalan ni..rugi kan klo kita x amik kesempatan dlm bulan yg

amat mulia ni...ana tgh risau ni..sempat ke x nak khatam al-quran bln ramdhan ni..insyaallah

ana akan usahakan mne yg mmpu..i will try it..go!go!go!...

pada bln ramdhan ni, sama2 la kita mengkaut kesemua pintu2 ibadah n pahala yg terbuka luas

utk kita dgn sebaik2 ye..dan beramal smpai ke akhir ye..bukan sekadar dlm bln ramdhan ni

je..perlukan istiqamah bukan ye hangat2 tahi ayam je..bak org kata " bulan ramdhan jadi alim,

lps tu jadi lain"..so berjaga2 jagala..at least amalan yg kita xpernah buat dlm bln2 lain kita buat n

perbanykan dlm bln ramdhan n gerenti lepas ni, mesti kita boleh berterusan..insyaallah, jika kita

diizinkanNYa..n kita berusaha n berjihad utk teruskannya, semua ye terpulang la kepada diri

kita sendirikan..

akhiran..ana selitkan bait2 senikata lagu yg amat ana sukai time bln ramdhan ni.heheheh



HARAPAN RAMDHAN

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua




"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa." Al-Baqarah 183

Wahai sahabat-sahabatku, terdapat tiga kategori manusia yang terhasil daripada Madrasah Ramadhan

1- seseorang yang bertambah imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
2- seseorang yang sama imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
3- seseorang yang berkurang imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya

Agak-agaknya kita akan dimasukkan ke dalam kategori mana? Alangkah berbahagianya andai kita termasuk di dalam kategori pertama. Marilah kita koreksi diri, muhasabah setiap amalan kita supaya ianya membantu mempertingkatkan ibadah pada bulan Ramadhan yang bakal kita lalui nanti. Jadikan Ramadhan kali ini sebagai wadah untuk kita tingkatkan amalan agar ia akan menjadi Ramadhan yang terbaik pernah kita lalui, insyaAllah.

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak.
> iluvislam.com



Ahad, 25 Julai 2010

sepanjang 2 mingGu lepAS

aSSAalamualaikum kepada semua...moga2 sntiasa di bawah perlindungan,

penjagaan,keberkatan daripadaNYA hendaknya...insyaallah...2 minggu lepas, ada beberpa

pogram yg ana hadiri dan ada juga yg ana x hadiri tapi just nak kongsi je sedikit pengalaman n

story mory kepada semua..


pada 17 Julai ari sabtu dlm kol 8.00 sampai 2.30 petang, ana menghadiri program taaruf

beliawanis di Pantai Sepat di Pahang ni..apa yg ana wat adlh ana menjadi sebahagian ajk dlm

mengurus program ni..jadi ajkbiasa2 je..tapi sonok la gak sbb dekat dgn pantai la

katakan..aktiviti yg dijlnkan mcm explorace, ice breaking, mkn2, n last penyampaian

hadiah...dpt juga jumpa kwn sek, aisyah liyana..program ini dihadiri oleh student2 dr KMM, UIA,

KIPSAS..


18 julai ari ahad mlm pulak, ana n kwn2 dpt menghadiri program di UIA Pahang "Palestin Di Hatiku"...semangat btoi kitaorg nak p pogram ni..mana x ye, program berkaitan Palestin lagi2 aritu ada sebahagian aktivis yg naik kapal mavi marmara pun mai..best2..yg lagi panas ye sbb ada Shoutul Harakah..wah2 rezeki dpt tgk dpn mata kmpln nasyid bersemangat ni time performance..(bak kata nas)...jgn jeles kwn2 lain...



ni gambo ana bersama kmpln shoutul harakah..performance mereka yg gerenti puas hati..






23 julai dr kol 7pagi-10.30 mlm, ana n kwn2 dr pbsm dpt pergi ke pantai balok untuk program bantuan pertolongan cemas bencana peringkat kebangsaan..ramai yg ada antaranya polis, bomba, ahli2 pbsm dr pelbagai peringkat umo, doktor2 n paramedik yg terlatih n kami wakil dari kipsas..teringat time perkhemahan sem 1 n 2 ada wat mcm ni jugak..



.

program ini mcm nak latih kita utk lebih bersedia pada masa akan dtg expecially time tibanya bencana2 yg datang..cthnya, banjir, kapal terbang terhempas ke, kapal kara ke apa2 la yg memerlukan bantuan menyelamat...so, PBSM la yg baka menyelamatkan ada...insyaallah...kami sedia berkhidmat utk agama, negara n bangsa...cehhhh semangat patriotik pulak walaupun....




24 julai pula, program konwanis yg diadakan di Port Dickson..ana xdtg time ni tapi mesti syok

puyer program sbb satu mjlis yg membincang n emartabatkan kaum wanita..xpe2 ana akan

dptkan feedback prgram ni dr kwn2 n kakak usrah yg dpt join program ni...


so ni jela perkara yg ana nak kongsikan..minggu ni dlm 30hb julai, ana ada terlibat dgn program

malam mahabbah Palestin..insyaallah ana akan kongsikan jikalau ada masa terluang...

Rabu, 21 Julai 2010

menjelang bulan yg mulia


salam alaik semua...nak teruskan saja pada tjok post.. hadis nabi s.a.w : "Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadhan bulan umatku"..

ketika ini kita semua di dlm ambang bulan yg amat2 mulia utk sesiapa yg menyedarinya..barangsiapa x menyedarinya, die manusia yg amat2 lah rugi..

imam al-Qurtubi menyifatkan Nabi s.a.w menegaskan rejab adalah bln Allah (ahlullah) dikatakan penduduk mukmin Tanah Haram itu ahlullah kerana Allah yg memelihara dan memberi kekuatan kpd mereka.

so perkara biasa utk sesiapa yg sudah terbiasa pada bln ni adlh puasa sunat. Imam Al tabrani meriwayatkan drpd Abu Hurairah Nabi s.a.w x menyempurnakan puasa sebln selps berlalunya Ramadhan kecuali pada rejab dan syaaban.

sebenarnya puasa2 yg kita buat ni adlh utk melatih dri kita menempuh bln Ramadhan yg bakal tiba nnt..ibarat mcm kita nak buat persediaan nak exam..sebelum exam, mesti kita kena blajo dlu, tak kanlah tetiba terus nak peksa kot kan..mesti x sedia.. gerenti nyer..

Imam al-Baihaqi meriwayatkan drpd Imam Syafie berbunyi : " telah sampai kpd kami syafie mengatakan sesungguhnya doa itu mustajab pada 5 mlm ; mlm jumaat, mlm aidiladha, mlm aidilfitri, mlm pertama bln rejab n mlm nisfu syaaban.."

so, perbanyakkanlah ibadat kita ek time bln2 mulia yg sekarang ni mcm qiam, bc quran, selawat, zikir, bersedeqah, doa atau buatlah pape kebaikan. moga2 diberi ganjaran olehNYa..Insyaallah..amiiin ya rabb..

semoga amalan kita ini menjadi pemangkin utk kita yg dahagakan kebesaran dan keagungan Allah..

bulan rejab sudah meninggalkan kita, so, masih ada peluang utk kita di bulan syaaban utk memperbaiki apa yg kurang di bulan rejab..so mai ramai2 kita rebut peluang ni ek..


Ahad, 27 Jun 2010

MusLimat PoWeR


Assalamualaikum suda sekian lama x update blog..jari ni rindu sesgt nak menaip tapi apakan

dayaku...arini just nak kongsi apa yg ana baca dlm laman web org.so just copy paste je..tapi tok

tatapan n peringatan tok semua n tok ana sendiri terutama nya ana nak serapkan juga artikel

ni..selamat membaca...(edit sikit2 je)


Berpasangan, bercinta,couple selain daripada hubungan sah suami isteri dan apa sahaja istilah yang

seerti dengannya adalah haram di sisi agama kita Islam.

Walau bagaimanapun, jika kita lihat pada generasi kita yang bergelar remaja sekarang, ramai

yang hanyut dalam arus percintaan. Setelah terngadah baru tersedar bahawa cinta yang terbina itu

memakan diri sendiri. Cinta yang terjalin tadi akhirnya sia-sia, punah seribu harapan, impian, dan janji-

janji.


Nasi sudah menjadi bubur, penyesalan memang akan tetap singgah. Kesunyian akan menerpa.Namun

ingat wahai muslimah! Jangan pernah berkata yang hati anda kosong hanya kerana 'I have no

boyfriend’ sebab Innallahamaana (Allah tetap ada). Kembalilah bersujud kepada-Nya. Tanamkan

kepercayaan kepada- Nya.


Sememangnya jodoh itu ketentuan Ilahi, tetapi kita pernah mendengar bahawa peluang tidak datang

bergolek, begitu juga dengan jodoh. Berdoa juga adalah satu usaha, jadi berdoalah kepada-Nya moga

dipertemukan dengan lelaki yang baik dan soleh. Ingat! Lelaki yang baik adalah untuk perempuan

yang baik, bukannya lelaki yang hensem untuk perempuan yang cantik dan sebaliknya.

Jangan berasa rendah diri, ingatlah bahawa segala yang diciptakan Tuhan adalah cantik. Jika inginkan

jodoh yang baik, perbaikilah diri anda, muhasabahlah diri, hentikan perkara yang dilarang-Nya dan

kerjakan segala perintah-Nya selagi pintu taubat masih terbuka luas. Di sini, sekadar ingin

mengutarakan pendapat dan berkongsi tips kepada para muslimah, jangan jadikan kegagalan cinta

sebagai penamat hidup anda. Teruskanlah berusaha kerana dirimu begitu berharga.



TIPS MENGATASI PUTUS CINTA:

1. Kembali kepada-Nya – Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.

2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah - anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.

3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat – Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.

4. Buang semua tentang si dia – Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda.

5. Sibukkan diri – Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.

6. Muhasabah diri – Jangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik.

7. Berkawan dengan ramai orang – Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit.


Dengan perkongsian ini, diharapkan serba sedikit dapat membantu muslimah sekalian yang mungkin

menghadapi masalah putus cinta. Sekali lagi diingatkan, bercinta tanpa ikatan yang sah adalah

HARAM. Kesannya adalah seperti ini, PUTUS CINTA. Akhirnya diri sendiri yang merana.


Ayuh muslimah! Bangkitlah dengan kekuatan dirimu. Cinta manusia bukanlah segalanya, tetapi cinta

kepada Allah cinta yang hakiki. Sampai suatu ketika, dengan adanya cinta terhadap-Nya, semoga Dia

akan menjodohkanmu dengan lelaki yang mencintaimu untuk mendapat keredhaan-Nya.


“A girl and a guy can be just friends, but at one point or another they will fall for each other.

Maybe temporarily, maybe at the wrong time, maybe too late, or maybe forever.”

Sulamkanlah cinta itu dengan ikatan yang SAH. Wallahua'lam.




thanks to iluvislam....

Selasa, 1 Jun 2010

GeGaRkan KeKuaTan Doa KIta SeMua


salam...semalam yg bertarikh 31 Mei 2010 kita digemparkan dgn serangan ISRAEL Laknatullah

pd konvoi kapal (mavi Marmara) misi bantuan antarabangsa yg menuju ke GAZA..dlm waktu

tghari mcmtu, saya mendapat sms dr kwn2 saya yg memberitahu tntg isu ini. dan semasa sy

sedang menikmati minuman ptg, ayahku membuka rancangan berita astro awani yg

menceritakan tntg isu ni..dok tgk berita tntg isu tu n masa tu juga die tunjuk rakaman pada

ketika konvoi para sukarelawan tersebut diserang ISRAEL...air mataku terus mengalir tapi xla

mencurah-curah sbb pada masa tu ayahku ada di situ.malu pulak nnt klo ayah nampak..kat

fikiran dok terpikir, npe la dorang ni masalah ape ada kat dorang ni..org xkco die, die nak kco

org..klo kita dlm situasi mcm ni.mest kita geram sesgt sbb kita xwat ape slh, org dok kco kita..


so mari kita bersama2 mengegarkan seruan hati kita, kita mengangkat tangan memohon doa

kpdNYA yg MAHA BERKUASA segalaNYA agar mereka para sukarelawan yg menuju ke gaza

dpt smpai dgn selamatnya n damainya n sentiasa dilindungi olehNya dari sebarang serangan n

kekejaman..n ditambah dgn solat hajat agar lebih diberkati hendaknya. x pon, kita boleh selitkan

dlm solat subuh kita dgn bacaan qunut nazilah (selain dr wktu ni pon blh) ..insyaallah amiiinnnn


Khamis, 27 Mei 2010

BanYakKan SuJud jIka Mahu seSuaTu

salam semua..bertemu lagi..

Muslim meriwayatkan drpd Rabi'ah bin Ka'ab al Aslami seorg khadam Rasulullah dan dia termsk

ahlus shuffah. Katanya : " Pernah aku bermlm bersama Rasulullah, lalu mengambilkn air utk

wuduk Baginda dan melayani keperluan Baginda lainnya. Setelah itu Baginda bersabda :

Mintalah kpdju Aku berkata : Aku memohon kiranya aku boleh menemani Tuan di dlm syurga

kelak. Baginda berkata : Adakah permintaan selain itu? Aku menjawab : Hanya itu saja. Baginda

bersabda : Jika begitu, perbanyakkanlah olehmu sujud, kerana dgn hanya memintanya

kepadaku saja hal itu mustahil terwujud (Hadis riwayat Muslim)...


Sujud juga merupakan saat ketika yg kita paling hampir denganNYA ketika kita solat..dan ia juga

waktu yg antara doa kita dimakbulkan..jadi perbanyakkanlah doa ketika kita sujud (lebih aula

time solat sendirian) Tapi janganlah sampai terlalu lama especially time solat jemaah..

sampai ketemu lagi ye..

Rabu, 26 Mei 2010

KiaMat anTara 5 PerKara GhaiB Luar JanGkauan ILmU


salam alaik semua...nak terus ke tjok post baru ek..

Daripada Ibnu Umar, Nabi s.a.w bersabda yg bermaksud : ' 5 kunci perkra ghaib, tidak

mengetahuinya melainkan ALLAH iaitu tiada mengetahui apa yg tersimpan di dlm rahim (

kandungan perempuan) melainkan ALLAh ; tiada yg mengetahui apa akan terjadi esok hari

melainkan ALLAH; tiada seorang pon yg mengetahui bila waktu hujan akan turun melainkan

ALLAH ; tiada seorang mengetahui di negeri mana dia akan mati melainkan ALLAH dan tiada yg

mengetahui bila kiamat terjadi melainkan ALLAH.
" (Hadis riwayat Bukhari)


Pemilik ILMU itu adalah ALLAH, tiada yg luput daripd pengetahuan, yg nampak mahupun yg

tersembunyi.


Manusia dan Makhluk lain tidak diberi llmu oleh ALLAh melainkan hanya sedikit sahaja. Ilmu

Manusia jika dibandingkan dgn Ilmu ALLAH ibarat setitik air lautan.


Firman Allah yg bermaksud; " Katakanlah, jika lautan menjadi tinta (menulis) kalimat Tuhanku,

sungguh habislah lautan itu sebelum habis (tulis) kalimat Tuhanku meskipun Kami

mendatangkan lagi dgn lautan yg sebanding dgnnya sebagai bantuan."(surah Al-Kahfi-ayat 109)



renung renungkanlah yer semua dan selamat beringat!!!

Khamis, 13 Mei 2010

I'm CoMe BaCk

Assalamualaikum semua...da lama x up date blog. rindu sesgt nak menyampaikan sebarang

cerita atau berita. alhamdulillah, internet di rumah ana da elok. so boleh la ana sentiasa meng

update blog.insyaallah klo pnjg umo n ada free time.

ana sekarg tgh bercuti sem selama 3 bulan. rase ye hampir semua ipts\ipta da start

bercuti..spnjg cuti ni ana rse cm x cuti je sbb kena berulang alik p blk kolej sbb aritu ada muet

(malaysian university english test). x tau la cmne nak ckp. boleh la.soalan ye x la susah sgt tapi

tok reading, rse cm xda jwpn je.hehehhe..tapi pape pun tawakal je sbb kita dah berusaha.betol

tak??.

lps ni dlm 17 hb-23 mei, da pogram kat kolej sy. pogram ni adlh bwh jurusan sy iaitu syariah

undang2. so lps ni tok seminggu ana xda kat uma. insyaallah, tok next post, ana akan cita psal

keseronokan atau tidak keseronokan pergi ke pogram tersebut.heheheh

klo x silap pada hari rabu 12 hb mei, sy terserempak dgn mlmh yg da lama sy x jumpa kat

masjid negeri iaitu naqibah usrah ana time lps spm iaitu mlmh zaleha. x sangka mlmh tu still

ingat anak buah die ni. yela sesetgh org susah nak ingat anak murid ye. da 2 thun lebih kot x

jumpa mlmh tu. tapi ape pun i miss u mlmh zaleha..da la tyer kabo tntg bita sek dlu kat hira'

jeram kat mlmh. mlmh kata hmpir semua mlmh yg mengajar time kitaorg kat sek tu dlu da

pindah. sedih je dgr. x smngat nak p ziarah sek tu. tapi insyaallah klo da masa, ana akan melawat

gak sek tu nak tahu perkembangannya.insyaalah. okla see u soon...ingat 5 sebelum 5 ye


Sabtu, 20 Mac 2010

16 MaC 2010

Assalamualaikum semua.diharap semuanya dlm keadaan sihat hendaknya. macam nak tulis

surat pulak hehehheeh..

31 Mac ni ana nak final exam. harap semua dapat mendoakan yg terbaik untuk ana ye, mudah

untuk menjawab, mengulangkaji, dan mudah segalanya...amiiiiinnnn...

16 mac aritu pada ari selasa kol 9 malam berlangsungnya program bmbk (baju melayu bertemu

baju kurung)
kat kolej ana ni anjuran pembina..ana da la terlibat sikit dlm program ni.

ahli panel program ni da 3 org iaitu ustaz Mohd Ali Abdullah, ustaz Norman Mohd Nor n Puan

Noorzaimen Abd Kadir.moderatornya kak Noraisyatul Azni Md Saufian(kak long)..



Dari keseluruhan, program ni menarik sesangat terutama utk remaja zmn skrg. program ni

bertujuan utk menjelaskan kpd kita tntg cara pergaulan antara banin n banat dgn betul yg tidak

diikat dgn sebarang ikatan yg sah..paham-paham jela bdk zmn skrg ni terlebih-lebih smpai x

menjaga batasan..tapi yg rugi sesangat sepatutnya program ni dibuat secara besar-besaran..tapi

ari2 jemputan yg hadir dlm sekitar seramai 50 keats rasanya..tapi byk manfaatnya.rugi spe x

datang..


masalah yg sering melanda dunia zmn remaja skrg adlah 'couple'..so program ni menyentuh tntg

perkara ni jugak..hukum bercouple dlm ISlAm adalah haram!!!ingat...ana agak pelik klo ada org

kata yg 'couple secra Islam' wujud kat dunia ni.padahal da terang2 kata haram hukumnya

hubungan sblm nikah.

ana teringat sesangat kata-kata sorang ahli panel ni die ckp "jaga diri n sentiasa

skema"..menarik x kata2nya..insyaallah ana akan senantiasa mencuba akan menjaga diri ni dgn

sebaiknya juga ana harap sesangat spe yg pernah dgr n datang program ni dpt la amek n simpan

n praktik ape yg telah didgr n dpt disampaikan kpd semua...jgn lupa doakan ana dpt jodoh yg

terbaik dunia akhirat ye..

ingat!!pergaulan antara banin n banat yg halal adalah selepas menikah..ok, take

care...wallahualam

Jumaat, 19 Mac 2010

NiKMaT....


Assalamualaikum..rasa ye da lama x update post baru sbb byk sgt asgment tambah dgn nak final

exam lagi 2 minggu..pening jugak rasanya..tapi sbnr ye sedaya upaya jugak nak wat post baru

sbnr ye ni.hehehhe..

arini nak ckp pasal nikmat..sedar atau tidak, manusia kini sebenarnya tak berapa bersyukur

atau tidak menghargai nikmat yang Allah bagi kepada hambaNya. btol x???sama ada manusia tu

sendiri tak menghargai atau tak perasan atau byk lagi laaaa sbbnya..



hasil dari buat observations la kan, saya rasa kita kot byk x sedar dgn nikmat Allah..mcm2

nikmat. nikmat makan, tido, belajar, dan yg penting nikmat hidup laaa. klo kita x hidup kat dunia

ni, x kanlah kita nak dpt segala nikmat yg lain. So berSyUkUr la sesangat sangat!!!


kawan saya selalu ckp, " ala bolehla awk kan pandai atau ala boleh la awk kan baik"...dan sy akan

selalu ingatkan n ckp " apala awk ni..awk x sedar ke kelebihan atau nikmat lain yg awk ada tapi

saya tak ada???saya pun sebutlaa utk meningatkan die n untuk sedarkan die..kita semua kat

dunia ni semua sama cuma yg melainkan kita adalah iman dan taqwa di dada..

so utk kita sentiasa menyedari dan meningati segala nikmat yg Allah da bg kat kita untuk kita

sentiasa bersyukur kepadaNya adalah dengan kita membandingkan diri kita dengan org yg lebih

serba kekurangan dari kita..BuKaN nya kita membandingkan diri kita dgn org yg lebih dari kita.

mcm tu gerenti kita ni kufur nikmat (x bersyukur)...contohnya, kita rasa kita hidup serba

kekurangan pada hal cukup je semuanya. cuma kita sentiasa nak compare kan hidup kita ni dgn

kwn kita yg hidup nak bermewah je. cuba kita compare kan dgn kwn kita yg kekadang mkn x

mkn je kat kolej tu..kan kita lebih bersyukur btol x???

so selagi kita hidup selagi tu kita kena bersyukur la supaya kita x la berlagak atau sombong dgn

org lain..buat ape nak berlagak pon sbb nikmat ni semua Allah bg..x faedah pun nak berlagak

buat penat diri je.hehehhehe..

sekarang ni saya tgh baca bku tajuknya "HAMAS"..kalau saya da masa, saya akan kongsi la sikit

tentang apa yg saya dpt dr yg saya baca tu ek..ok wallahualam.doakan saya utk final exam ni

ek.halalkan segala makan minum tindak tanduk saya tau!!!maafkan segalanya...syukran jazillan

Sabtu, 13 Mac 2010

I will Be TheRe

salam alaik.........


if 1 day you feel like crying.....call me,
i don't promise that i will make you laugh,
but i can cry with you
if 1 day you want to run way,
don't be afraid to call me,
i don't promise to ask you to stop,
but i can run with you
if 1 day you don't want to listen to anyone......call me,
i promise to be there for you
but if 1 day you call...
and there is no answer....
come fast to see me,
perhaps i need you.