CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Khamis, 24 Disember 2009

The Climb

salam semua...


i can almost see it,
that dream i'm dreaming, but
there's a voice inside of my head
telling
you'll never reach it
every step i'm taking
every move i'm make
feels lost in no direction
my faith is shaking
but i gotta keep trying
gotta keep my head heal high
there's always gonna be another
mountain
i'm always gonna wanna make it
move
always gonna be an uphill battle
sometimes i'm gonna have to lose ain't about how fast i get there
ain't about what's waiting on the
other side
it's a climb


the struggles i'm facing
the changes i'm taking
sometimes they knock me down, but
no i'm not breaking
i may not know where, but
these are the moments that
i'm gonna remember most
i've just gotta keep going, and
i gotta be strong
just keep pushing on, but


there's always gonna be another
mountain
i'm always gonna wanna make it
move
always gonna be an uphill battle

sometimes i'm gonna have to lose
ain't about how fast i get there

ain't about what's waiting on the
other side
it's a climb

there's always gonna be another
mountain
i'm always gonna wanna make it
move
always gonna be an uphill battle
sometimes i'm gonna have to lose
ain't about how fast i get there
ain't about what's waiting on the
other side
it's a climb
keep on moving
keep climbing
keep the faith baby
it's all about, it's all about
the climb
keep the faith, keep your faith, woah

Sabtu, 12 Disember 2009

Ukhuwah Fillah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu.....




arini hari yg memenatkan dan seronok sgt sebab dpt jumpa sahabat-sahabat (geng "6N") ana yg

semua ye x berubah-ubah perangai ye dari dlu smpai skrg hehehehe. first time p tmpt tu kat

sunway. seronok sgt sbb dpt jumpa kawan yg da lama x jumpa laa katakan.walaupon ari sok ye

ana da nak bertolak pulang ke kolej tok meneruskan jihad dlm pelajaran. huhuhu....sedih sbb

kwn ana semua ye cuti lagi. xpe- xpe..pape pon nak ucapkan sekali lagi kpd sahabat ana

"Nasihah" yg menyambut ari ulang tahun ye yg ke-19. sanah halwah ya sodiqati...moga menjadi

insan yg cemerlang, gemilang dan terbilang...hehehehe




hari isnin yg bertarikh 14hb 12 2009, ana kena dftr msok kolej tok sem 4 (gerun nak amek

result sem3)
..semangat sbnr ye nak truskn bljr ni. lagi-lagi sem ni sbjek ye agak 'senang dan

mudah' heheeh walaupun......

ana harap semua doakan ana ek tok sem akan datang smpai sem yg terakhir. moga ana boleh

bawa semua sbjek yg diajar dgn mudah dan senang. Insyaallah.........




nora, wahee, aqil, nas, nab n afiq



okla..ana berharap agar ukhuwah yg terjalin antara sahabat-sahabat ana ni akan smpai bila-bila

> uhibbuki fillah abadan abada. moga kita bertemu bersama-sama di syurga firdausi

kelak..doakan ana ye semua..klo ana da lama tak wat post baru lepas ni, ana minta maaf byk2

dulu sbb ana da ada kat kolej n maybe xda masa nak buka tenet (mcm2 excuse..heeheh). tapi

ana akan sedaya upaya usahakn ada la juga post baru nnt ek..harap2 ok moga bertemu lagi...

Khamis, 10 Disember 2009

Cinta Milik Siapa? Semestinya.....

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu..........





Ana suka lirik lagu ni...

SEGALANYA MILIKMU

Kau yang menciptakan cinta
Dan Kau jua yang menghampar bahagia
Di ribaanMu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan
Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun padaMu jua diadukan
Merabahkan keresahan dan tangisan
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu
Di celah hangat nafas yang terhela
Ada dingin saat menyeru (menyebut) namaMu
Terarah segala ronta dan rasa
Pada damainya dakapanMu
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu di segenap ruang rasaku
Telah Kau titipkan kekuatan
Oh Tuhan



arini sje nak mengisi post baru..time cuti ni ana ada baca sebuah buku nukilan "Fatimah Syarha

Mohd Noordin". buku ni insyaallah dpt memberikn ana smngt baru dan utk ana beri sedikit

perkongsian motivasi kpd kawan-kawan ana di kolej nnt.


Dalam buku tu ada sebuah hadis yg menyatakan bahawa (Rasulullah berpesan) :

'Cintailah org yg kamu cintai sewajarnya kerana boleh jadi suatu hari kelak dia menjadi

musuhnya. Dan bencilah musuhmu dgn sewajarnya, kerana boleh jadi suatu hari kelak dia akan

menjadi org yg kamu cintai'.

( Riwayat Al-Bukhari, Abu Daud, Al- Tirmiza dan Ibn Majah daripada Abu Hurairah)


Hadis di atas meningatkn kita bhawa kita jgnlah terlalu membenci dan menyukai seseorg itu

kerana mgkin akan mendatangkan keburukan atau kebaikan kpd diri kita sndri especially kpd

sahabat-sahabat kita dan musuh-musuh kita. sebab tu kalau kita berkawan kita mesti berniat,

kita hanya berkawan dgnnya niat kerana Allah bukan kerana kelebihan yg ada padanya. Dan

kita mesti ingat, mana ada manusia di dunia ni sempurna dari pelbagai segi.


dlm buku yg ana baca tu ada tips-tips menepis cinta semasa remaja:

1. Tegas dgn prinsip diri( penting)
2. meletakkan misi yg jelas dlm hidup
3. Bersahabat dgn rakan-rakan sejantina yg solehah atau soleh
4. Mengekang hawa nafsu
5. Mendekati majlis ilmu
6. Menyibukkan dri dgn hobi dan minat berfaedah
7. Akrab dgn Allah dlm ibadah dan kehidupan


Tips ni telah membuatkan ana memikirkan sesuatu?? ana harap tips ni dpt memberi sesuatu yg

bermanfaat kpd semua trutama kpd sahabat-sahabat ana ek. ana setuju sgt tips yg pertama tu,

kita perlu tegas dgn pendirian kita sbb klo kita x tegas dgn pendirian kita, siapa lagi yg dpt

membantu diri kita sendiri kan. sbb tu dlm kehidupan kita, kita mesti ada prinsip hidup atau diri

kerana kalau kita nak membuat sesuatu yg melangkaui batas, secara automatik diri kita tidak

akan membuat sesuatu apa yg kita telah prinsipkan dlm diri kita. bukan sahabat ana je, mgkin

ramai remaja kat luar sana ada masalah 'Cinta Remaja' ni kan. so mungkin tips ni dpt membantu

anda sedikit sebnyk utk kita menepis cinta remaja ni. Utamakan pelajaran dulu!!!



Isnin, 7 Disember 2009

Lagi Satu Kezaliman Manusia

Salam alaik semua dan selamat malam..13 hb 12 2009 saya akan pulang semula ke kolej tok

smbg sesi pembelajaran dlm sem4. nnt kena amek result la tok sem 3 yg lps. gerun ye!!! kiira ye

lagi 2 sem je lagi nak abes bljr. kejap je rse ye. sem4 ni sbjek ye agk lagi mencabar sikit dr sem

sblm ye n kena ready nak wat tjok pe utk proposal nnt n kena ready tok nak amek muet gak.

mcm2 kena ready. harap2 dpt buat semua ye dgn sempurna n terbaik dgn ptunjuk n dari

keizinanNya. Insyaallah amiiiiinnnn....doakn sy ye semua. hah!! ni die gmbr psal bayi n janin

kena buang yg x berdosa di atas kezaliman insan yg bergelar "MANUSIA"...ni lagi 1 kezaliman

manusia. post lps psal manusia bunuh anak kucing..macam2 manusia zaman skrg ni ek..dlm 1

hadis ada mengatakan bhawa " Jika kamu tidak malu, Maka buat la apa yg kamu suka"..jadi

hadis ni amat bersesuaian dgn perkara tersebut. kerana tiada rasa MALU dlm diri serta tiada

sifat malu trutama ye pada ALLAH, maka perkara sebegini yg diluar batasan fikiran kita pon

boleh terjadi..saya suka bait-bait dlm lirik lagu ni :

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri














(baca betul-betul)





Alangkah bgos ye jika semua manusia bersikap sebegini kan (gmbr bawah)..bahagia yee

hidup..ok la sama sama la kita amek iktibar ek. moga kehidupan kita akan sentiasa dilimpahi

rahmat n dimurahkn rezeki olehNya di dunia sampai akhirat..n kita sama sama berharap agar

kehidupan kita sentiasa diberkati oleh Allah n kita sentiasa hidup berlandaskan syariatNya.




(best ye anak ramai ramai)

Rabu, 2 Disember 2009

Kesian...

Salam semua...bertemu lagi..rse ye ramai da tgk gmbr ni. tapi sy nak letak jugak dlm post sy ni

tok tatapan sy dikemudian hari. hari ni nak kongsi gmbr tentang seekor kucing yg x berdosa

mati dibuat oleh manusia yg tidak mempunyai akal yg waras barangkali..pelik betol org ni kan

buat kerja yg x berfaedah n x mendatangkan ape2 keuntungan pon..dosa lagi ada walaupon die x

tau pon apa makna dosa tu (zalim yeeeee)...

Alangkah baik ye jika die ni seorg yg seperti Abu Hurairah yg menyayangi kucing..lagi satu yg sy

geram sangat, sbb saya ni pon suka n sayang sgt dgn kucing..tu yg geram sangat!!!!

okla moga kita dapat amek pelajaran dari gambar kat post ni..ingat!!! semua flora n fauna kat

dlm dunia ni semua makhluk Allah juga...post yg akan datang sy nak letak gmbr bayi atau janin

yg x berdosa kena buang..kesian kan huhuhuhu















Selasa, 1 Disember 2009

Keupayaan Menahan Marah, Sabar Ukuran Kekuatan Sebenar

salam semua...tgh rajin nak letak post baru ni. salah 1 hadis di dlm hadis 40 ada menyatakan

bahawa " Jangan Marah, Bagimu Syurga". ada dlm satu kata-kata ni ada menyebut bahawa org

yg kuat bukanlah org yg mengangkat besi (angkat berat), Tetapi org yg kuat adalah org yg

mampu menahan marah..wow....menarik sekali kn kata-katanya sbb terselit makna yg

mendalam sekali secara tersurat n tersirat.


kawan-kawan saya selalu ckp yg saya ni terlalu sabar especially time ada org buat saya

marah padahal bila saya pikir-pikir balik, saya rasa saya ni biasa je..emmmm, pape pon

Alhamdulillah kerana Allah mengurniakan sifat ini di dlm diriku. Tapi kadang-kadang klo saya

marah, saya marah betol-betol org tu hehehe (padan muka org tu > gurau je)..

ok lah al-kisah ye adalah.............


Rasulullah s.a.w berjalan melalui sekumpulan penduduk yg sedang mengangkat batu dan ingin

melihat siapakah yg kuat di antara mereka. Nabi bertanya, “ Apakah batu itu? Jawab mereka,

ini batu keras. Maka sabda Nabi s.a.w, “ Mahukah saya beritahukan kpdmu yg lebih keras dari

itu (batu) ? jawab mereka, Ya Rasulullah.


Maka sabda Nabi, “ Orang yg bergaduh dgn kawannya sehingga berdendam, kemudian dapat

mengalahkn syaitannya dan dating kpd kawannya itu lalu mengajak damai dan baik dengannya.

Di dalam riwayat lain, Nabi s.a.w bertanya, “ Apakah kamu mengukur kekuatan dgn

mengangkat batu? Sukakah sy beritahukan kpdmu yg lebih kuat? Jawab mereka, “ Baiklah Ya

Rasulullah. Sabda Nabi, “ Ya itu org penuh marah lalu menahan marahnya dan sabar”.

Yahya bin Mu’adz berkata, “ Sesiapa yg mendoakan org yg menganiayanya, maka ia sudah

menyusahkan Nabi Muhammad s.a.w di tgh-tgh nabi yg lainnya dan menyenangkan iblis di tgh-

tgh syaitan dan org kafir. Dan siapa yg memaafkan org yg zalim, maka ia menyedihkan kpd iblis

di tgh-tgh org kafir dan syaitan dan menyenangkan Nabi Muhammad s.a.w di tgh-tgh golongan

nabi dan orang solihin.



( Sumber Abullaits Assamarqandi, Tanbihul Ghafilin)




jadi, banyak-banyakkan lah semai sifat sabar dlm diri kita ni especially bila kita MARAH kat

seseorg. mudah-mudahan kita akan dapat ganjaran Allah yg telah dijanjikan untuk kita

sebagai hambaNya.Amiiiiiinnnnn

wasalam...salam ukhuwah semua




Isnin, 30 November 2009

Kesilapan Kerap Wanita Tentang Aurat


Assalamualaikum semua..hari ni tjok post berkait dgn '

'aurat'..first, nak ucapkan syukran jazillan kpd kwn saya,

nasihah sbb die yg bg artikel ni kat sy melalui email. sje

nak kongsi kat semua org supaya kita lebih sedar n lebih

amek berat tentang aurat kita ni. klo nak bezakan aurat

banin n banat, mmg la aurat banat lebih byk tok dijaga

berbanding banin.senang je dorang kan..TAPI kita perlu

INGAT!! bahawa perempuan ni walau susah sikit dlm bab

aurat ni yg perlu dijaga, TAPI kita lebih banyak

kelebihan berbanding lelaki..betol x?? jgn marah kpd semua anak adam. sbb saya da terbaca dlm

sebuah buku ni yg mungkin kita akan rasa sangat bahawa wanita ini terlalu istimewa. tapi secara

kesimpulan ye, lelaki atau perempuan sama-sama mempunyai keistimewaannya masing masing.


Di manakah kesilapan penutupan aurat wanita hari ini ?. Jawabnya seperti berikut :-

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber`T-Shirt' berlengan pendek.

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan

bentuk kawasan-kawasan mudah `menggoda'.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT: ertinya :

"Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR." (an-Nur: 31)

Pengertian khumur (tudung), iaitu semua alat yang dapat dipakai untuk menutup kepala. Sedang apa


yang disebut `juyub' kata jama' (bentuk plural) dari kata jaibun, yaitu belahan dada yang terbuka,


tidak tertutup oleh pakaian/baju.


Setiap perempuan Islam wajib menutup kepalanya dengan tudung dan bahagian dadanya termasuk


juga leher, sehingga semua tempat-tempat yang boleh membawa fitnah tertutup dari perkara yang


memungkinkan dilihat oleh orang-orang yang jahat hatinya.


Menurut Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi yang dimaksud perhiasan perempuan dalam ayat itu pula, iaitu


apa saja yang dipakai berhias dan untuk mempercantik tubuh, baik berbentuk ciptaan asli seperti


wajah, rambut dan potongan tubuh, ataupun buatan seperti pakaian, perhiasan, make-up dan


sebagainya.



Dalam ayat di atas Allah memerintahkan kepada orang-orang perempuan supaya menyembunyikan


perhiasan tersebut dan melarang untuk dinampak-nampakkan. Allah tidak memberikan pengecualian,


melainkan apa yang terzahir. Oleh karena itu para ulama kemudian berbeza pendapat tentang erti apa


terzahir itu serta ukurannya.


Misalnya sahabat besar Nabi seperti Ibnu Abbas r.a, ia berkata dalam menafsirkan apa yang terzahir


itu adalah : celak dan cincin.

Yang berpendapat seperti ini ialah sahabat Anas Bin Malik. Justeru, harus dilihat celak dan cincin


wanita, bererti boleh dilihatnya juga kedua tempatnya pemakaiannya, iaitu muka dan kedua tapak


tangan. Demikianlah apa yang ditegaskan oleh ulama Tabien seperti Said bin Jubair, `Atha', Auza'i


dan lain-lain.

Bagaimanapun Ummul Mukminin Aisyah r.a, Qatadah dan lain-lain menisbatkan gelang sebagai


perhiasan yang boleh dilihat. Dengan demikian, maka tempat letak gelang iaitu di pergelangan tangan


adalah dibolehkan jika tiada fitnah. Tetapi berkenaan batasnya dari pergelangan sampai ke siku,


masih diperselisihkan. Seeloknya di jauhi dari mendedahkannya.


Menurut Syeikh Al-Qaradawi juga, ini tidak sama dengan make-up dan cat-cat yang biasa dipakai


oleh perempuan-perempuan zaman sekarang untuk memakai gincu dan bedak merah di pipi serta


kuku. Make-up ini semua termasuk berlebih-lebihan yang sangat tidak baik, yang tidak boleh dipakai


kecuali di dalam rumah. Sebab perempuan-perempuan sekarang memakai itu semua di luar rumah,


adalah untuk menarik perhatian laki-laki. Jadi jelas hukumnya adalah haram.

Namun, kiranya sesempurna mungkin seorang muslimah harus bersungguh-sungguh untuk


menyembunyikan perhiasannya, termasuk wajahnya itu sendiri kalau mungkin, demi menjaga


meluasnya kerusakan dan banyaknya kefasikan di zaman kita sekarang ini. Lebih-lebih kalau


perempuan tersebut mempunyai paras yang cantik yang sangat dikawatirkan akan menimbulkan


fitnah.


"Dan hendaknya mereka itu tidak menampak-nampakkan aurat dan perhiasannya kecuali terhadap suami atau ayahnya." (an-Nur: 31)


Kesemua jenis berpakaian yang disebut tadi adalah diharamkan secara sepakat seluruh Ulama Islam.


Pengarahan ini tertuju kepada perempuan-perempuan mu'minah, dimana mereka dilarang keras


membuka atau menampakkan perhiasannya yang seharusnya disembunyikan, misalnya: perhiasan


telinga (anting-anting) , perhiasan rambut (sanggul); perhiasan leher (rantai), perhiasan dada (belahan


dadanya) dan perhiasan kaki (betis dan gelang kaki). Semuanya ini tidak boleh dinampakkan kepada


laki-laki lain. Mereka hanya boleh melihat muka dan kedua tapak tangan yang memang ada rukhsah


untuk dinampakkan.


Amat jelas dari dalil al-Quran dan al-Hadith bahawa Islam mengharamkan perempuan memakai


pakaian yang membentuk dan nipis sehingga nampak kulitnya. Termasuk diantaranya ialah pakaian


yang dapat menampakkan bahagian-bahagian tubuh, khususnya tempat-tempat yang membawa fitnah,


seperti: buah dada, paha, dan sebagainya.


Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang


membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam);


(2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan


maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta.


Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau


syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)


Mereka dikatakan berpakaian, karena memang mereka itu melilitkan pakaian pada tubuhnya, tetapi


pada hakikatnya pakaiannya itu tidak berfungsi menutup aurat, karena itu mereka dikatakan


telanjang, karena pakaiannya terlalu tipis sehingga dapat memperlihatkan kulit tubuh, seperti


kebanyakan pakaian perempuan sekarang ini. ( Al-Halal Wal Haram Fil Islam, Dr Yusof Al-Qaradawi)


`Bukhtun' adalah salah satu macam daripada unta yang mempunyai kelasa (punuk) besar; rambut


orang-orang perempuan seperti punuk unta tersebut karena rambutnya ditarik ke atas.


Disebalik keghaiban ini, seolah-olah Rasulullah melihat apa yang terjadi di zaman sekarang ini yang


kini diwujudkan dalam bentuk dandanan rambut, dengan pelbagai macam bentuk dalam salon-salon


kecantikan, lebih parah pula apabila kaum lelaki pula yang bekerja di salon seperti ini


Larangan Nipis


Saidatina Aisyah r.a meriwayatkan, saudaranya iaitu Asma' binti Abubakar pernah masuk di rumah


Nabi dengan berpakaian jarang sehingga tampak kulitnya. Kemudian baginda SAW berpaling dan


mengatakan:

"Hai Asma'! Sesungguhnya seorang perempuan apabila sudah haidh (cukup umurnya), tidak patut


diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini — sambil ia menunjuk muka dan dua tapak


tangannya." (Riwayat Abu Daud)

Walaupun terdapat perawi lemah dari hadis, tetapi diperkuat dengan hadis-hadis lain yang


membolehkan melihat muka dan dua tapak tangan ketika diyakini tidak akan membawa fitnah.

Dr Yusof Al-Qaradawi menegaskan bahawa melihat secara normal kepada wanita atau lelaki, kepada


selain aurat, selama tidak dilakukan dengan syahwat dan berulang-ulang, hukumnya adalah halal.


(Al-Halal Wal Haram Fil Islam)


KESALAHAN KESEMBILAN : Bertudung tetapi menaiki motor sambil menayangkan betis sepanjang jalan.


Diriwayatkan dalam sebuah Hadith :-

Ertinya : Allah sentiasa merahmati para wanita yang memakai seluar panjang (di sebelah dalamnya)


(Riwayat Al-`Uqayli, Dar Qutni dari Abu Hurairah, Musannaf Abd Razak, no 5043; Kanzul Ummal, no


41245) .


Menurut Imam Mujahid, hadith ini berlaku di satu ketika ada seorang wanita jatuh dari kenderaannya


sehingga terselak kainnya di hadapan Nabi dan para sahabat, maka dengan segera Nabi SAW


memalingkan wajahnya, maka para sahabat berkata dia (wanita itu) memakai seluar. Lalu sebagai


respond Rasulllah SAW memuji dan menyebut hadith di atas. ( Al-Bayan wa At-Ta'rif, Ibn Hamzah


al-Husyani, 3/ 252, no 1831)


Berdasarkan dalil ini juga, bermakna Allah sentiasa melaknati wanita yang tiadk berseluar panjang (di


sebelah dalamnya) semasa naik kenderaan. Demikian menurut kaedah Mafhum Mukhalafah di dalam


ilmu Usul Fiqh.


KESALAHAN KESEPULUH : Bertudung dan sempurna penutupan aurat tubuhnya tetapi memanja-


manjakan suaranya ketika berinteraksi dengan lelaki. Samada menyanyi mahupun bernasyid. Tiada


dakwah yag sesuai buat wanita menerusi nyanyian kerana sesaat sahaj ia berada di atas pentas


dengan pakaian canggihnya, seribu mata lelaki yang memandangnya. .kita tidak tahu dimanakah mata


lelaki itu memandang. Suaranya yang merdu juga membuatkan lelaki yang rosak hatinya akan dibuai


nafsu, walaupun penasyid wanita itu sedang mendendangkan lagu ketuhanan.


Larangan ini datang dari Firman Allah SWT : "Janganlah perempuan-perempuan itu berlaku lemah


dengan perkataannya, sebab akan menaruh harapan orang yang dalam hatinya ada penyakit."


(al-Ahzab: 32)




Sabtu, 28 November 2009

SeMalaM



Assalamualaikum semua..n selamat malam...rse ye x late lagi kot nak ucapkan selamat hari raya

aidiladha(tingat kat pemain bolasepak n.9 yg kembar tu) kpd semua umat Islam di seluruh

Malaysia n Dunia..hehehe

Saya memilih tjok post ni sbb nak cita bbrpa perkara..hari semalam yg bertarikh 27 november 2009,

First, gembira n seronok dpt smbut rye kat Puchong umah kampung sebelah ibu..n dpt p umah

mak cik sekali Tapi yg boring ye xdpt p tgk org sembelih korban.huhuhuh

Second, berita yg menyayat hati iaitu kwn adik ana kat sekolah Hira dlu, ayahnya telah

meninggal dunia time maghrib.sedih ye..kecian kwn adik ana tu dah le tgh amek SPM. pape pon

kita doakan moga ayahnya tergolong di kalangan org yg Beriman. Amiiiiin Insyaallah.

Third, kata-kata pujangga ye " Kita akan Menghargainya JiKa Kita Kehilangannya".. sesapa yg

tgk cita ni tau la kata-kata ni dipetik di dlm cerita cerekerama yg bertajuk 'Taubat Nasuha'

Cita ni sedih sgt ending ye. Ana suka sangat cerita yg diterbitkan n yg diarah oleh pasangan

sweet couple iaitu pelakon Sheila Rusly n husband ye, Jinggo..Bukan ape, cerita yg didramakan

semua ye berunsurkn islamik n mesti ada je pengajaran yg kita boleh amek n igat n jadikan

sebagai panduan n pengajaran dlm hidup kita di masa sekarang n akan datang..so, betul la

kata-kata pujangga tersebut...Setiap manusia di dunia ni mesti akan melalui pahit manis dlm

kehidupankan. seseorg akan betol2 menghargainya apabila org yg kita sayang tu akan

meninggalkan kita buat selamanya..so, sentiasalah hargai apa-apa sahaja nikmat yg kita capai di

dunia ni dan jagalah n hargailah dgn sebaiknya..n Remember!!!mungkin kita tidak akan bersama

ye lagi pada hari esok..jadi, beringatlah sebelum terlambat..wasalam

Isnin, 23 November 2009

Akal Elak Sikap Lalai Kebaikan


Assalamualaikum kpd semua yg sudi menjengah ke blog sy ini..esok hari rabu yg bertarikh 25

november 2009, pljr2 SPM akan menghadapi kertas peperiksaan Add Math..wow!! satu sbjek

yg amat mencabar..time ana dlu, agak seronok sbnr ye bljr sbjek add math ni lebih2 lagi

muallimah yg ajar ni pon sama nama dgn saya dlu.. tu yg mllmh tu selalu panggil ke dpn jwb

soalan kat papan putih. sbb senang ingat nama . perrrrr, kecut perut stiap kali kls add math

ada..so funny..pape pon rindu gak nak bljr blk add math n tringat kat mlmh yg mengajar tu.

nama mlmh tu muallimah afiqah taqiyah..mlmh, i mis uuuuu so much...


Al-kisah tjok post ari ni adalah:


Abul- Laits meriwayatkan dgn sanad drpd Ali Abi Talib yg mendgr Rasulullah s.a.w bersabda:

"Seharusnya seseorg yg berakal itu tidak tekun kecuali dlm 3 perkara, iaitu berusaha utk

keperluan hidup, beramal utk hari kemudian (akhirat) dan bersuka- suka yg tidak haram.

Juga berkata, " Seseorg harus dpt mempergunakn siang kpd 4 wktu, iaitu waktu utk

bewrmunajat kpd Allah, wktu utk memperbaiki diri, wktu utk mengajar ilmu dan melayani

kehidupan yg baik dan halal..


(Sumber Abullaits Assamarqandi, Tanbihul Ghafilin)

Sabtu, 21 November 2009

WaSiat


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu kpd semua pengunjung blog saya yg sudi

menjengah sbntr pada blog saya yg x seberapa ni. moga-moga sy adalah insan yg terlepas drpd

sifat sombong dan takabur seperti yg tercatit dlm hadis di atas. Insyaallah. Aminn... sbnr ye tgh

agak rajin nak menulis post br ni sbb takut xda mase nak tulis post br nnt..tjuk hari ni adalah

"Wasiat Berguna Untuk Dapat Darjat Tinggi". Al-kisah ye adalah.........



Abu Darda’ ditanya, ‘Ajarkan kpdku bbrp kalimat yg berguna bgku. Abu Darda’ berkata: Saya berwasiat


kpdmu bbrp kalimat, sipa yg mengamalkan maka ia akan mendatngkan darjat yg tinggi sbg pahalanya: ‘Jangan


makan kecuali yg HALAL. Dan mintalah kpd Allah rezeki setiap hari. Dan anggaplah dirimu dr golongan org


mati. dan serahkan dirimu kpd Allah, maka siapa yg maki atau mengganggu kpdmu, maka katakana:


‘Kehormatanku sudah aku serahkan kpd Allah. Dan jika engkau berbuat kesalahan atau dosa maka segeralah


mohon ampun kpd Allah.


Ketika Rasulullah s.a.w patah gigi ketika perang Uhud, maka sahabat berkata kpdnya, ‘ Ya Rasulullah, andaikan


engkau berdoa kpd Allah terhadap org yg berbuat kpdmu sedemikian itu. Jawab Nabi, ‘ Sesungguhnya aku tidak


diutus untuk mengutuk, tetapi aku diutus utk berdakwah dan rahmat. Ya Allah berilah hidayah kpd kaumku


kerana mereka benar-benar belum mengetahui.



Rasulullah s.a.w bersabda, “ Siapa yg menahan lidahnya dari kehormatan kaum muslimin, maka Allah memaafkan


kesalahannya pada hari kiamat, dan siapa yg menahan marahnya, maka Allah akan menghindarkan dari


murkaNya pada hari kiamat.

(Sumber Abulaits Assamarqandi, Tanbihul Gahafilin)




moga kita sama-sama memahami dan dpt manfaat dr post ni ek...Sesungguhnya tiap-tiap sesuatu yg Allah


janjikan kpd umatNYa pasti akan mendatngkan sesuatu ganjaran yg tiada nilainya kpd setiap umat yg betul


betul pandai menghargainya... peace no war. wasalam

Khamis, 19 November 2009

Diam Ketika Dimaki Lebih Mulia




salam...selamat mlm suma..skang kol 12.30 mlm...first sekali nak ucap mabruk alaik kepada

suma pelajar2 yg dpt kptsn yg cemerlang dlm UPSR 2009...gembira tgk dorang.seronok

sgt..tingat time dlu-dlu..tp result upsr xda la gempak sgt pon dr kwn2 ana yg lain..tahun ni adik

ana menghadapi exam yg besar iaitu SPM..bitaufik wannajah to my younger sister..ye eja

(aizzah) hehehe..nak kongsi satu cerita pada zaman nabi2 terdahulu ni. tajuk ye " Diam Ketika

Dimaki Lebih Mulia"...........cmni cerita ye



Ibn Ajlan drpd Said Almagburi drpd Abu Hurairah berkata :

' ada seorang memaki Abu Bakar As-Siddiq ketika Rasulullah duduk, maka Nabi s.a.w diam,

begitu juga Abu Bakar mendiamkan diri. Kemudian ketika org itu berhenti memaki dan diam,

Abu Bakar menjawab, maka segera Nabi s.a.w bangun dari tempatnya. Maka dikejar oleh Abu

Bakar sambil berkata, " Ya Rasulullah, dia memaki-maki saya dan engkau diam, ketika saya

jawab, tiba-tiba engkau bangun pergi.



Jawab Nabi s.a.w " Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian org itu kepadanya

ketika engkau diam dan ketika engkau menjawab kembali makian itu, maka pergilah malaikat

itu dan duduk syaitan, maka saya tidak suka duduk di tempat duduk bersama syaitan..


Kemudian Rasulullah bersabda " 3 macam semuanya hak. tiada seorang yg dianiaya lalu

memaafkannya kerana mengharap redha Allah melainkan pasti ditambah kemuliaan oleh Allah.


" Tiada seorang yg membukajln meminta-minta kerana ingin bertambah kekayaan, melainkan

ditambah kekurangan (kemiskinan) oleh Allah dan tiada seorang yg memberi sesuatu ikhlas

kerana Allah, melainkan ditambah banyak oleh Allah Taala."

(sumber Abullait Assamarqandi, Tanbihul Ghafilin)




jadi ape yg kita dapat dr cerita ni atas??? jadi benarlah kata-kata yg berbunyi "Fastabikul

khairat au liyasmut' (Berkatalah Yang Benar Atau Diam)..

makna ye diam ye seseorng insan tu x bererti die seorang yg pemalu ke @pape laa...jadi org yg

diam tu sebenar ye ada kelebihan ye..tapi x bermakna org yg banyak cakap tu x baik..tapi

berpada-pada lah apabila bercakap...bak kata pujangga 'berfikirlah dahulu sblm kita ingin

bercakap @ meluahkan sesuatu...jadi, lebih baik kita seimbangkan diri kita mengikut keadaan

iaitu apabila perlu, kita bercakap dan apbila x perlu kita diam sahaja...kerana mungkin dgn kata

kata kita, akan mengeruhkan lagi keadaan atau menyakitkan hati seseorang insan tersebut...apa

apa pon ia bergantung kepada pendapat masing-masing...wallahualam

Jadi renung-renungkan dan selamat beramal..

Selasa, 17 November 2009

motivated ourself




salam...skrg pukul 11.30 mlm..xtau nak wat jd wat la post ni psal motivasi diri

(sambil dgr lagu cita 'indama tusbihu al-hubb')best....

kita sebagai insan memerlukan dorongan atau motivasi untuk lakukan sesuatu perkara.

klo pljr yg nak berjaya tentu perlukan motivasi for success.

klo pekerja, perlu motivasi tok wat kerja dgn lebih baik tmbhan kita wat kerja yg sama

je tiap hari n tentu bosan kadang2..ada bbrpa tips tok motivasi diri

1. rancangkan apa nak wat n tetapkan GOAL (matlamat)
2. smile always n sedekah
3. rehat n tido yg berkualiti
4. jgn menzalimi diri
5. bina persahabatan n kasih sayang
6. lakukan apa yg kita minat
7. penampilan yg menarik n kemas
8. kawal berat badan n jgn makan byk sgt
9. amalkan gaya hidup sihat (don't smoke)
10. relaks n tenangkan fikiran
11. wat pemeriksaan kesihatan
12. mandi tiap hari (nnt busuk hehehe)
13. jadi diri sendiri n bangga dgn kemampuan diri
14. jgn menunjuk-nunjuk @alim2 kucing
15. lakukan sesuatu seikhlas hati
16. yg paling UTAMA, BERDOA PADA ALLAH



so, klo xle nak wat suma tips ni wat sikit2 pon xpe..asalkan yg kita buat tu kita

istiqamah selalu..ingat ALLAH anytime ek...

Ahad, 15 November 2009

cinta oh cinta....


salam...selamat malam semua.. sje tgn ni nak menaip post baru..tgh

rajin la katakan...cinta??? ada apa dgn cinta ek?? ada org kata cinta ni

ibarat "kentut" makna ye ditahan sakit (perasaan) dilepas susah...pelik

pelik..kelakar pun ada..sebenar ye nak kongsi lirik-lirik nasyid je ni..

yg berkaitan dgn cinta...byk cinta yg ada di dunia ni..cinta kepada

Allah, manusia, alam, binatang dan mcm2...TAPI ingat!!!!apa-apa, cinta ALLAH diutamakan dlm

diri kita...ni antara lirik ye:



Antara Dua Cinta

Apa yang ada jarang disyukuri Apa yang tiada sering dirisaukan Nikmat yang dikecap barukan terasa Bila hilang di dalam genggaman Apa yang diburu timbul rasa jemu Bila sudah di dalam genggaman Dunia ibarat air laut Diminum hanya menambah haus Nafsu bagaikan fatamorgana Indah di mata namun tiada Panas yang membahang disangka air Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang Dilihat ada ditangkap hilang Tuhan leraikanlah dunia Yang mendiam di dalam hatiku Kerana di situ tidak ku mampu Mengumpul dua cinta Hanya cinta-Mu Ku harap tumbuh Dibajai bangkai nafsu yang kubunuh




Sandaran Cinta


Menelusuri denai kerinduan ini
Ku atur langkah mendaki cinta yang tertinggi
Perjalanannya tak seindah bicara
Penuh onak berduri harus ku tempuhi

Di tengah rimba kehidupan
Menjalar akar perasaan
Malar kecintaan atau kebencian

Segar cinta bertunjang keimanan
Layu cinta kerana tersungkur di perdu dosa

Bila cinta diracun alpa dan prasangka
Pasti ia takkan kekal lama
Kebencian pun mula melata di jiwa

Ku mengimpikan kuntum cinta
Harum mewangi penuh warna
Kembangnya dibaja taqwa kepadaNya

Kan ku sunting ia jadi hiasan
Serikan kesuraman taman hatiku selamanya...ooo...

Namun cinta sejati, suci dan abadi
Hanyalah cinta pada Ilahi
Raih cintaNya syarat menuju firdausi
Sandaran cinta pada Tuhan Yang Esa

Tenang dirimbun kasihnya mengubat lara
Tak ketemu kecewa hanyalah bahagia




Inikah Ertinya Cinta

Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cinta
Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cipta

Ha.. ha.. ha.. ho... (cinta)
Ha.. ha.. ha.. ho... (hadir tanpa diminta)

Sinar wajahnya bercahaya diriku terpesona
Namun aku masih mencari cinta Yang Esa

"Cintailah cinta di hati kerana itulah cinta yang hakiki
yang hakiki.. yang hakiki...."

Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cinta
Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cipta

Ha.. ha.. ha.. ho... (cinta)
Ha.. ha.. ha.. ho... (hadir tanpa diminta)

Pohon Tuhan Ku mendamba cinta dan rahmat dari-Mu
Ku pohon cinta insan yang mencintai-Mu
Bimbinglah daku mengenali arti cinta suci
Moga dapat kukecapi kasih yang sejati

Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cita
Inikah ertinya cinta hadir tanpa diminta
Hati ini menerima tapi dibatasi cipta




ok sje je nak kongsi lirik nasyid ni ana suka dengar lagu ye...pape pon Allah is still no. 1 in our

heart...peace no war









Jumaat, 13 November 2009

jihad dunia

salam...arini baru berkesempatan nak update blog... da lama gak x update sbb xda kemudahan

tenet n mcm-mcm...ramai gak kwn-kwn sy yg agak 'baik' igatkn ana tok update blog ni hehehe

jgn marah..nak kongsi la sikit psal kepayahan sy menghadapi satu jihad....jihad?????

bukan jihad p perang, tapi jihad menghadapi final exam..2minggu lps..ni pun tgh cuti sem selama

sebulan..sem 3 yg ana hadapi agak susah cmpur senang sbb byk bljr psal law..nama pun syariah

law kan..subjek yg saya amek ada 7 subjek:
  • undang-undang tort (dpt merase jd lwyer tok solve any cases)
  • undang-undang kontrak (dpt tahu cmne nak wat kontrak gan org lain)
  • metodologi penyelidikan (dpt tahu tok wat tesis@proposal sem akan datang)
  • pengajian malaysia (meningatkn daku study sejarah time sek. menengah)
  • undang-undang perlembangaan (dpt bljr psal undang yg dikuatkuasa kat malysia)
  • pentadbiran undang2 islam di malaysia (dpt tahu psal awalan undang2 islam dikuatkuasa)
  • sistem kehakiman islam (dpt tahu cmne nak jadi hakim...teror x)

suma subjek ni ada yg bljr dlm english,arabic n malay...seronok sbenar ye bljr ni kan.....

tapi tok org yg btol2 merasai nikmat bljr jela yg rse seronok...wlaupon biasala agak capek badan,

otak, kepala n mcm2 penyakit la yg timbul..bagi sy ia adalah 1 jihad yg amat besar dlm hidup sy

sekarang..insyaallah, saya akan bljr bersungguh2 tok cpai cita2 sy pada masa akan datang..tapi

INGAT bukan just bljr je tapi AMALKAN!!! tok peringatan pada semua n diriku jua...

Sabtu, 8 Ogos 2009

yahudi masuk ISLAM terpikat budi perkerti NABI S.A.W

salam alaik....ini adalah kisah iktibar yg boleh kita amek sebagai panduan dan pedoman di dlm hidup kita..saje nak kongsi walaupon rasa ye ada je org da tau kisah ini...

Ada diriwayatkn 1 kisah tentang Nabi Muhammad s.a.w berhadapan dgn seorg pengemis yahudi

buta yg selalu menghina Baginda.Cerita terjadi di pasar di madinah.Pengemis yahudi buta yg setiap

kali apbila ada org yg mendekatinya utk memberi sedekah dia selalu berkata:

"Wahahi saudaraku jgn sekali-kali mendekati Muhammad.Dia tu org gila,penipu,tukang sihir,
apabila kamu mendekatinya kamu pasti akan dipengaruhinya."

Setiap pagi Rasulullah s.a.w datang kpd pengemis itu dgn membawa makanan dan menyuap

mknan yg dibawanya ke mulut pengemis itu tnpa disedari oleh pengemis itu bhawa org yg

memberinya makan adalah org yg selalu dikutuknya.Baginda terus menyuapkan mkanan tanpa

berkata apa-apa pada setiap hari sehinggalah baginda wafat.Setelah kewafatan Nabi s.a.w

tidak ada lagi org yg membawa mknan setiap pg kpd pengemis yahudi buta itu.

Suatu hari Abu Bakar berkunjung ke rumah anaknya Aisyah.Beliau bertanya kepada anaknya

"Hai anakku, adakah sunnah kekasihku Rasulullah yg belum aku kerjakan" Aisyah menjawab
pertanyaan ayahnya, "Wahai ayah, ayah adalah seorg ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yg belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja."
"Apakah itu? tanya Abu Bakar. Setiap pagi Rasulullah s.a.w pergi ke hujung pasar dgn membawakan makanan utk seorg pengemis yahudi buta yg berada di sana, kata Aisyah".

Besoknya Abu Bakar pergi ke pasar dgn membawa mkanan utk diberikannya kpd pengemis itu.

Abu Bakar menghampiri pengemis itu dan memberikn makanan itu kepadanya seperti yg

dilakukan oleh Rasulullah s.a.w...Sebaik saja Abu Bakar mula menyuapnya, pengemis marah

sambil berteriak"Siapakah kamu? Abu Bakar menjawab,"Aku adalah org yg biasa datang"

"Bukan!! kamu bukan org yg biasa mendatangiku" jawab pengems buta itu..

Apabila dia yg datang, tidak sukar tgn ini memegang dan tidak sukar juga mulut ini mengunyah

makanannya..org itu selalu menghancurkan makanan itu agar senang dikunyah sebelum

menyuapnya ke mulutku, tambah pengemis itu lagi....

Abu Bakar begitu sayu dan tidak dapat menahan linangan air matanya.Beliau pun menangis

sambil berkata kepada pengemis itu, "Memang aku bukan org yg biasa datang kepadamu.Aku

adalah seorg sahabatnya.Org yg mulia itu telah tiada lagi...Dia adalah Muhammad Rasulullah

s.a.w...

Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar, dia pun menangis dan kemudian berkata,

"Benarkah demikian?? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya tapi dia tidak pernah
sedikit pun memarahiku, dia tetap datang setiap pagi membawa makanan dan menyuapku.Sungguh mulia org itu...

Lantas pada saat itu juga pengemis yahudi buta itu akhirnya melafazkan syahadah di hadapan

Abu Bakar r.a dan secara rasmi memeluk ISLAM..

"Aku sangat terpikat dengan budi pekerti Rasulullah s.a.w yang unggul" ujar yahudi itu kepada

Abu Bakar r.a.....the end...

Isnin, 3 Ogos 2009

cuti kecemasan!!!!

salam alaiki pada semua insan yg sudi mentelaah saya puyer blog site ni wlaupon xla hebat mana....

da lamo bona x update blog ni sbb da msk kolej balik utk smbg sem3 ni...alhamdulillah kira ye da

sebuln lebih msk kuliah n tutorial utk tmbhkn ilmu di dada ni..sem ni agak mencabar pelajaran ye..

hampir semua berkaitan dgn undang2..insyaallah, sem3 ni nak tgkatkan PNGS n PNGK dlm peksa

final nanti utk tebus yg sem2 puyer..huhuhu sdih bangat mengingat kan nyer..okla

sebenar ye sekarang ni tgh da kat umah tu yg sempat update lblog ni..cuti seminggu je sbb kes

H1N1..tkot gak berjangkit dgn penyakit ni sbb adala sikit kena simptom2 nyer..adik pon demam

n batuk2..alhamulillah, setakat ni masih dipanjangkn umo lagi oleh Allah amiiinnn..

kalau dipikir2 kan balik, sebenar ye ni adalah ujian dr Allah supya kita masih n terus mengingati

kepadaNya agar tidak trus leka dgn nikmat dunia ni kan..macam tsunami gak..kira ye ni pon

mungkin sebagai kifarah dari dosa-dosa kita..bak kata Ammar dlm lirik nasyid ye:

"ku takut bencana datang kerana bencana tidak kenal siapa yg belum diserang....

yg jahat kena, yg baik pun kena hukuman di dunia KIFARAH dosa2 kita"


so kita muhasabah lahdiri kita supaya sentiasa ingat akan kepadaNya n teruskan istiqamah dgn

semua amalan2 kita selagi hayat masih ada di kandung badan....syukran jazillan

Rabu, 1 Julai 2009

kenikmatan dlm solat

assalamualaikum....

tgh boring duduk sorang2 kat umah...nak jumpa kwn-kwnku yg tersayang nora,nas,aqil,wahi dan nabilah x boleh sebab dorang suma kat tmpt bljr masing2 (kat mesir,uia,usim,udm) ... saya je tgh bercuti ni...tapi 5hb 7 ni nak blk kolej dah..huhuhu....xpe xpe nak start bljr blk...yahoooooo bersemangat ni

cmne nak dpt kenikmatan dlm solat???susah2 tp sesiapa yg betol2 dpt kenikmatan dlm solat ni beruntung yer...setiap org mesti ada kepuasan kalau kita melakukan solat kan...

macam saya, kenikmatan dlm solat bg saya jika saya dpt mengerjakan solat pada awl waktu n dpt mengerjakan nya dgn sempurna..alhamdulillah ditambah lg kalau kita solat dlm keadaan khusyuk kan...


nak kongsi cmne nak dpt kenikmatan solat yg ada dlm sebuah buku ni..mne tau dgn mengamalkan usaha-usaha ni kita boleh dlm kekhusyukkan dlm solat..ada 3 bahagian:

1) usaha di luar solat

- makan makanan halal(hati-hati dgn mknn sekarang)
- tutup tubuh dgn pakaian yg halal
- berdiamlah di tmpt yg halal
- bekal kan diri dgn ilmu
- kuatkn iman dgn ketaatan
- tambah keyakinan dgn mengenal ALLAH
- lembukn hati dgn berzikir secara ikhlas
- tenangkn fikiran
- kuatkan stamina atau sihat tubuh badan


2) usaha sebelum solat

- selesaikn semua pekerjaan
- klo x boleh tgguh pekerjaan tu dan jgn difikirkn
- tumpukan diri pada solat
- cari tmpt yg selesa
- tetapkn masa yg selesa
- badan dlm keadaan selesa atau bersih
- hadirkan qalbu>hati
- gunakn fikiran
- jaga pergerkn bdn


3) usaha di dalam solat

- pastikan diri bersama dgn ALLAH dlm hati dan fikiran
- mengagungkan ALLAH
- mengakui diri yg byk memiliki sifat kekurangan
- waspada dgn syaitan uh menganggu AWAS!!!!
- berhati-hati dgn kehendak hawa nafsu
- berjaga-jaga drpd sifat terburu-buru
- anggap ini solat yg terakhir
- ingat bahawa solat membezakn antara islam dan yg kafir
- ingat solat adalah ibadah yg tertinggi dlm berzikir


jadi, kita sebagai umat manusia yg sentiasa leka dan alpa hendaklah sentiasa ingat bahawa musuh manusia yg paling dikehendaki oleh Allah adalah syaitan laknatullah...

insyaallah dgn kita mengamalkan apa yg tersurat dan tersirat dlm penulisan di atas, adalah utk mendapatkan kenikmatan dlm solat ni sedikit sebanyak dpt membantu diri kita agar lebih khusyuk dan sempurna di dlm solat..

sedikit pantun yg bermanfaat utk ditatap dan dihayati

bersungguh kita menjaga iman,
banyak cabaran di akhir zaman,
iman ibarat api di tangan,
setiap masa mahu dilepaskan.

ujian berat kita rasakan,
datang menimpa menjadi beban,
alangkah hebat godaan syaitan,
untuk meruntuh istana iman.